O evaluare energetica a casei dvs. (cunoscuta si ca audit energetic) va va arata ce zone din casa dvs. au cel mai mare consum de energie si va sugera cele mai bune modalitati prin care sa reduceti costurile.
Puteti realiza singur(a) o evaluare energetica generica a locuintei (DYI) sau, pentru o analiza detaliata si obtinerea certificatului energetic, apelati la un auditor energetic.
SFATURI DIY PENTRU O EVALUARE ENERGETICA
- Verificati izolarea podului, peretilor exteriori si cei ai subsolului, tavanelor, podelelor si spatiilor de depozitare.
- Asigurati-va ca nu exista pierderi de aer in zona peretilor, tavanelor, ferestrelor, usilor, corpurilor de iluminat si tevilor, comutatoare si bornelor de iesire electrice.
- Verificati starea cosurilor (sobe, seminee)
- Asigurati-va ca aparatura si sistemele de incalzire si racire din locuinta sunt correct intretinute. Consultati manualul utilizatorului pentru recomandari privind mentenanta lor.
- Evaluati nevoile familiei dvs. in ceea ce priveste consumul de electricitate si alternative pentru reducerea acestuia – control prin senzori, temporizatori sau comutatori pentru control intensitatii
PLANUL PENTRU INTREAGA LOCUINTA
Dupa ce aflati care sunt punctele in care casa dvs. pierde energie, realizati un plan de actiune, raspunzand la cateva intrebari clare:
- Cati bani cheltuiti pe energie?
- Unde au loc cele mai mari pierderi de energie?
- Cat ar dura sa amortizati (recuperati din economiile la facturile de electricitate) o investitie in eficientizarea energetica a casei?
- Ofera masurile de economisire a energiei beneficii suplimentare importante pentru dvs. – spre exemplu, confort crescut prin montarea unor ferestre duble?
- Cat timp planuiti sa locuiti in actuala casa?
- Puteti realiza evaluarea si optimizarea energetica de unul singur/ una singura sau aveti nevoie de serviciile unui specialist?
- Care este bugetul dvs.?
- Cat timp aveti la dispozitie pentru intretinere si reparatii?
Pierderi de caldura dintr-o locuinta
O imagine face cat…in acest caz multe sute de lei pierduti.
Aceasta termograma – realizata de un auditor energetic profesionist – ilustreaza aerul cald care scapa prin ferestre si imbinari sau crapaturi. Zonele rosii sunt cele in care se inregistreaza cele mai mari pierderi de caldura.
Planificarea chibzuita a unor achizitii si imbunatatiri in locuinta vor maximiza eficienta energetica a acesteia si vor duce la economii considerabile de bani.
O alternativa mai avansata fata de auto-evaluarea energetica (DIY) este reprezentata de auditarea energetica realizata de un auditor profesionist. Acesta foloseste echipamente specializate pentru identificarea punctelor slabe din locuinta dvs., analizeaza cat de bine functioneaza impreuna sistemele dvs. energetice si compara rezultatele acestei analize cu facturile dvs. de utilitati. Dupa colectarea informatiilor despre locuinta dvs. auditorul va va recomanda masuri eficiente din punct de vedere financiar pentru imbunatatirea nivelului de confort si siguranta. Puteti obtine, de asemenea, o estimare a duratei de amortizare a acestor investii.