Ce este termografia in infrarosu?

Termografia in infrarosu sau termoviziunea este o metoda perfomanta de evaluare si detectare a eventualelor defecte termice sau pierderi de aer in sistemele de izolatie ale imobilelor.

Termografia masoara temperatura suprafetelor prin utilizarea unor camere video sau statice cu infrarosu. Aceste echipamente recepteaza lumina aflata in spectrul de caldura si inregistreaza variatiile de temperatura din suprafata cladirii, variind de la alb (pentru regiuni calde) pana la negru (pentru regiuni reci).

Imaginile rezultate ajuta auditorul sa determine zonele in care este necesara suplimentarea izolatiei si servesc drept instrument de control, pentru a verifica daca izolatia a fost aplicata corect.

Cum se realizeaza termografia in infrarosu (termoviziunea)?

Inspectia termografica poate fi facuta la interior sau exterior – abordarea este decisa de catre auditor, in functie de metoda care va furniza cele mai relevante rezultate (factorul meteo este foarte importanta).

In mod frecvent va fi preferata inspectia la interior, ca urmare a faptului ca pierderile de aer cald din cladire nu sunt intotdeauna liniare.Pierderile de caldura detectate intr-o anumita zona in afara peretilor pot origina intr-o alta locatie din interiorul peretilor. De asemenea, sunt mai dificil de detectat diferentele de temperatura pe suprafetele exterioare ale cladirilor in conditii de vant puternic.
Ca urmare a acestor variabile, inspectiile interioare sunt in general mai precise, beneficiind de o miscare net redusa a aerului in spatiile evaluate.

Termografia implica utilizarea unor camere foto sau video speciale pentru realizarea de imagini (termograme) ce ilustreaza variatiile de caldura ale diverselor suprafete. Aceasta tehnologie este aplicata cu success in multiple arii de specialitate.

Pentru ce este recomandata termografia?

Termogramele sistemelor electrica pot detecta conexiuni sau componente cu temperaturi anormal de ridicate. Termograma unui sistem mecanic poate detecta caldura generata de frecari excesive. Auditorii energetici utilizeaza termografia ca un instrument specializat pentru detectarea pierderilor de caldura si aer in structurile de izolatie ale cladirilor.

Scanarea cu infrarosu permite auditorilor energetici sa verifice eficienta izolarii din structura unei cladiri. Termogramele rezultate (imaginile preluate) reprezinta o baza clara pentru a determina in ce masura o cladire necesita izolatii suplimentare sau imbunatatirea celor existente si in ce zone anume ale cladirii ar trebui realizate aceste lucrari.

De asemenea, intrucat izolatiile umede conduc caldura mai rapid decat cele uscate, scanarile termografice ale acoperisurilor pot adesea detecta scurgeri in structura lor.

Termografia este recomandata atat in cadrul evaluarii energetice a imobilului dvs., cat si inainte de a achizitiona o noua casa sau un imobil – cladirile noi pot avea la randul lor erori de constructie in structura de izolatie.
Realizarea unei astfel de inspectii va poate confirma calitatea achizitiei sau va poate preveni cu privire la potentiale probleme ce v-ar costa bani, timp si energie ulterior achizitiei.

Prin urmare, termografia in infrarosu, ca metoda nedistructiva si nonintruziva de examinare poate fi folosita in:

 • scanarea termica a cladirilor
 • mentenanta instalatiilor
 • productie
 • transport
 • cresterea vizibilitatii in domeniul maritim
 • vizualizarea scurgerilor de gaze
 • domeniul medical
 • cercetare
 • securitate si supraveghere
 • sisteme auto Night Vision

Care sunt avantajele termografiei in infrarosu (termoviziune)?

Termografia in infrarosu permite masurarea temperaturilor de la distanta si fara contact direct, ceea ce este indispensabil, de exemplu, in cazul echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau in cel al pieselor sau materialelor la temperatura ridicata sau inaccesibile.

Termografia in infrarosu este o metoda de investigare nedistructiva si noninvaziva, pentru ca nu intervine si nu influenteaza in nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat.

Este o tehnica de masura ultrasensibila, putand evidentia variatiile de temperatura de zecimi de grad, atat spatial (de la un punct la altul in imagine), cat si temporal (regimuri tranzitorii ce au loc in intervale de timp de ordinul secundelor pâna la ore si zile).

Prin folosirea termografiei in infrarosu in mentenanta instalatiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate si corectate cu mult timp inainte de a se manifesta prin avarii ; astfel se reduc duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate.
Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe), reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice.
De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

Alte avantaje ale utilizarii termografiei in infrarosu ce merita a fi mentionate sunt:

 • sistemul de termoviziune furnizeaza o imagine care permite o identificare rapida si preci­sa a punctelor ce reprezinta defectele potentiale
 • imaginea termica este in concordanta geometrica cu obiectul studiat
 • informatiile termice, globale sau de detaliu, sunt obtinute in timp real
 • permite asocierea cu echipamente complexe de inregistrare, stocare si prelucrare automa­ta a informatiilor