=> Ce este certificatul energetic?
Certificatul energetic al unei cladiri este un document tehnic cu caracter informativ (denumirea sa oficiala este Certificat de Performanta Energetica) ce atesta performanta energetica a unei resedinte (apartament, vila), a unui imobil (ex. bloc de locuinte, gradinita, spital, etc) sau unei parti de imobil (ex.apartamente, scari/ tronsoane de bloc), unui spatiu comercial sau industrial.
Acest document reprezinta rezultatul evaluarii performantei energetice a unui spatiu, incluzand detaliile principalelor caracteristici ale constructiei si instalatiilor aferente acesteia, ca rezultat al analizei termice si energetice. Pe baza acestei evaluari respectivul spatiu este incadrat intr-o clasa de performanta energetica.
Astfel, in functie de energia consumata pentru incalzirea locuintei, climatizare, iluminat artificial, ventilatie si prepararea apei calde menajere, apartamentul va primi un calificativ de la A la G, unde A este o cladire cu eficienta energetica ridicata iar G este o cladire cu eficienta energetica scazuta.
Certificatul energetic este intocmit de catre auditori energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si are o perioada de valabilitate de10 ani de la data emiterii. Lista actualizata a auditorilor energetici autorizati este disponibila pe site-ul ministerului – aici.
Legea 372/2005 stabileste obligativitatea elaborarii unui Certificat de Performanta Energetica pentru toate cladirile noi sau vechi care sunt vandute sau inchiriate incepind cu data de 01.01.2011.
=> Cand si de ce aveti nevoie de un certificat energetic?
Certificatul energetic se emite pentru toate categoriile de cladiri/spatii: existente, noi sau in constructie si este:
Obligatoriu (prin legislatia in vigoare) in cazul in care inchiriati sau vindeti:
- locuinte unifamiliale
- blocuri de locuinte
- birouri
- cladiri de invatamant
- spitale
- hoteluri si restaurante
- sali de sport
- cladiri pentru servicii de comert
- alte tipuri de cladiri consumatoare de energie
Necesar in urmatoarele situatii:
- Pentru cladirile existente ce necesita lucrari de reabilitare termica, finantate din fonduri publice si/sau credite externe contractate sau garantate de stat, fundamentarea oportunitatii si necesitatii interventiei se face prin raportul de audit energetic, parte componenta a studiului de fezabilitate.
- Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau de proprietar pana la constituirea acesteia.
- Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului pentru a fi pus la dispozitie potentialului cumparator sau chirias
=> Cum se obtine un certificat energetic?
Evaluarea performanţelor energetice ale unei clădiri existente se referă la determinarea nivelului de protecţie termică al clădirii şi a eficienţei energetice a instalaţiei de încălzire interioară şi de preparare a apei calde de consum şi vizează în principal:
- investigarea preliminară a clădirii şi a instalaţiilor aferente
- analiza documentaţiei care a stat la baza execuţiei clădirii şi instalaţiilor termice aferente
- analiza stării actuale a construcţiei şi instalaţiilor aferente acesteia (analiza elementelor caracteristice privind amplasarea clădirii în mediul construit, analiza vizuală a stării clădirii, efectuarea de măsurători, prelevarea de probe fizice, etc.)
- intocmirea fisei de expertiza termica a cladirii,care este anexa la Certificatul Energetic
- determinarea performanţelor energetice ale construcţiei şi ale instalaţiilor termice aferente acesteia, precum şi a consumului anual normal de căldură al clădirii pentru încălzirea spaţiilor şi prepararea apei calde de consum
- determinarea rezistenţelor termice corectate ale elementelor de construcţie din componenţa anvelopei clădirii
- determinarea parametrilor termodinamici intensivi caracteristici spaţiilor încălzite şi neîncălzite ale clădirii
- determinarea consumului anual normal de căldură, total şi specific (prin raportare la aria utilă a spaţiilor încălzite), pentru încălzirea spaţiilor, la nivelul sursei de căldură a clădirii
- determinarea consumului anual normal de căldură, total şi specific, pentru prepararea apei calde de consum, la nivelul sursei de căldură a clădirii
- determinarea consumului anual total şi specific pentru iluminat
- determinarea consumului anual total şi specific pentru climatizare
- determinarea consumului anual total si specific pentru ventilare
- determinarea consumului anual specific provenit din surse energetice regenerabile
=> Care sunt beneficiile detinerii unui certificat energetic?
Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data intocmirii si va este necesar pentru informare, proiectare, receptie, inchiriere, vanzare-cumparare, etc.
Principalele avantaje al certificarii energetice sunt:
1. Obtinerea unei evaluari temeinice a performantelor si consumului de energie din locuinta, spatiul sau imobilul dvs.
2. Obtinerea unui set preliminar de recomandari pentru imbunatatirea locuintei dvs. si optimizarea consumului de energie, respectiv reducerea cheltuielilor lunare
3. Determinarea cat mai corecta a pretului locuintei, in baza calificativului primit. Astfel, un imobil cu un calificativ A sau B va putea fi scos la vanzare sau inchiriere cu un pret mai bun, asigurand viitorului ocupant costuri de intretinere mult reduse.
Clientii care doresc sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta pot face inca din etapa premergatoare achizitiei o estimare a costurilor de intretinere a locuintei, tinand cont de consumul de energie. Cu cat cladirea( locuinta) are o clasa energetica mai ridicata, cu atat facturile finale la energia electrica si gaze naturale vor avea valori mai mici.
Pentru a initia procesul de certificare energetica va sunt necesare, in copie, urmatoarele acte si documente:
- acte de proprietate asupra apartamentului, imobilului, cladirii
- documentatie tehnica a spatiului sau imobilului auditat